Home Ce este culturismul?ExercitiiAlimentatieSuplimente nutritiveCulturismul profesionistSfatul mediculuiVideoOferte
Completeaza campurile din formular si afla-ti tipul somatic!
afla-ti tipul somatic
REDIS NUTRITIE Universal

NetVideo.ro
Intrebarea saptamanii:
Cu ce-ti place mai mult sa te antrenezi?
Haltera
Gantere
Aparate (cu parghii)
Aparate (cu scripeti si cabluri)
Doar cu greutatea corpului
[Rezultate] [Arhiva sondaje]

Vrei sa afli cum poti slabi sanatos si natural? Vrei sa stii cum sa te antrenezi, ce sa mananci, cand si cum? Raspunsurile le vei gasi doar la www.topfitness.ro.
intra pe topfitness.ro
In fiecare saptamana vei primi noile articole si anunturi! Aboneaza-te la newsletterul Culturism!



discuta cu prietenii tai pe forum
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
intreaba specialistul
   TOPCULTURISM > Ce este culturismul? > Informatii
 

In jurul subiectului „apa distilata – utilizare in culturism“, au aparut, de-a lungul timpului, o multime de idei preconcepute care s-au mentinut in folclorul de sala, in ciuda unor dovezi stiintifice care le combateau. In acest articol intentionez sa aduc in discutie cateva astfel de „mituri“.
      In primul rand, poate unii dintre voi va intrebati de ce ar folosi un culturist apa distilata?
      Ei bine, acesta este primul „mit“: fiindca se presupune ca ar fi de ajutor in obtinerea unui plus de definire in perioada precompetitionala. Aceasta supozitie se bazeaza pe un alt „mit“ foarte des vehiculat, cel conform caruia procesul de distilare ar elimina toate mineralele din apa, substante care in organism „retin apa“.
      Cei care se opun utilizarii apei distilate vin si spun ca sportivii nu ar trebui sa o consume, deoarece depriveaza organismul de aceste minerale foarte importante. De acest argument se folosesc si unele firme care produc filtre de apa, laudandu-si produsele lor care nu lasa sa se piarda valoroasele minerale, ci elimina sau distrug doar elementele patogene, cum ar fi bacteriile, virusurile, precum si metalele grele, radionuclizii, substante organice si anorganice toxice.
      Realitatea e urmatoarea: intr-adevar, aportul optim de minerale este absolut esential pentru buna functionare a organismului, iar lipsa unuia dintre aceste oligoelemente poate produce imbolnaviri foarte grave; trebuie insa retinut faptul ca cea mai mare parte a mineralelor o luam din alimente: fructe si legume proaspete, carne, cereale, lactate. Cercetatorii au aratat ca, pentru a asigura necesarul zilnic de calciu al organismului, ar trebui sa bem in jur de 676 de pahare cu apa!!! Pentru magneziu, ar trebui sa bem 1848 de pahare cu apa, pentru fier – 848 de pahare, iar pentru fosfor „doar“ 168.960 de pahare cu apa… Este o nebunie numai sa iti imaginezi ca cineva ar putea sa bea atata apa. Sa fim seriosi, multi oameni au probleme in a consuma acel minim zilnic de 2 litri de lichide (care nu inseamna doar apa simpla, ci lichide in general), pe care il recomanda medicii.
      Cand spunem „apa pura“, ne gandim, in mod evident, la apa si atat, adica H2O, fara a pune la socoteala mineralele. Din acest punct de vedere, apa distilata se apropie cel mai bine de definitia apei pure. Procesul de distilare elimina cea mai mare parte a substantelor care „contamineaza“ apa.
      Privit dintr-un unghi diferit, unii ar putea crede ca tocmai datorita faptului ca apa distilata este mult mai pura decat cea obisnuita, consumul ei ar putea sa saraceasca organismul, fortandu-l sa elimine din „rezervele“ sale de minerale, ceea ce ar conduce in timp la imbolnavire. Nu exista nici o dovada documentata prin studii stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie. Tot in cadrul acestui mit, se include si ideea conform careia consumul indelungat de apa distilata ar conduce la deteriorarea structurii dintilor, printr-o presupusa deprivare a compusilor de fluor. Nici pentru aceasta afirmatie nu exista o baza stiintifica demonstrata.
      Despre apa distilata se mai afirma ca ar avea un gust fad, neplacut, fiind incriminata tot eliminarea mineralelor, insa explicatia este data mai curand de modul de imbuteliere. Apa distilata nu este produsa in mod curent pentru consumul casnic, de aceea se folosesc bidoane din plastic de calitate mai slaba, care uneori modifica gustul si mirosul apei. De aici si gustul fad care poate fi constatat uneori.
      In final, retineti urmatoarele concluzii:

  • Distilarea, combinata si cu filtrarea activa, va ucide si elimina aproape 100% dintre bacteriile, virusurile, chistii si va elmina metalele grele, radionuclizii, substantele organice si anorganice.
  • Mai mult de 95% dintre mineralele necesare organismului provin din alimente si mai putin de 5% din apa.
  • „Apa pura“ este un termen care se refera la H2O si atat, nu H2O plus calciu, fluor, fier… Apa distilata se apropie cel mai bine de ceea ce numim apa pura.
  • Apa distilata nu favorizeaza eliminarea mineralelor din corp si nu exista nici o dovada conform careia un consum indelungat de apa distilata ar pune probleme sanatatii.
  • Apa distilata nu afecteaza structura dintilor.
  • Apa distilata nu are gust fad.
  • Apa distilata nu are un efect benefic real in perioada de definire musculara. Consumarea ei nici nu dauneaza sanatatii, dar nici nu ajuta in mod special.

    Dr. Serban DAMIAN

  • sus Top
    Made by WMM
    © Copyright 2002-2008 REDIS CO. All rights reserved.